CNC imposa sanció a Telefónica, Vodafone i Orange per pràctiques abusives amb els SMS

Imprimeix Correu electrònic
Tecnologia - General
dijous, 20 de desembre de 2012 19:59

Des de la privatització de Telefònica a intervingut dels anys 90 i la liberalització del mercat de les telecomunicacions en l'estat espanyol, els operadors competeixen entre si en condicions de lliure mercat subjectes a les regulacions nacionals i a la supervisió de la CMT (Comissió del Mercat de les Telecomunicacions). Una de les funcions que tenen els organismes reguladors i supervisors és assegurar la lliure competència del mercat i, per tant, evitar situacions de monopoli o abús de posició; una situació que es va detectar que s'estava donant en la fixació de preus en els SMS i que, avui mateix, la Comissió Nacional de la Competència (CNC) ha resolt amb una multa a Vodafone, Orange i Telefònica que, entre els tres, hauran d'abonar uns 120 milions d'euros per pràctiques abusives.

cnc multa operadores abuso precio SMS

La CNC, la comesa de la qual és preservar i garantir una competència efectiva als mercats nacionals, té dins dels seus objectius la persecució de les conductes anticompetitivas, és a dir, l'abús de posicions dominants al mercat. Precisament, est ha estat el supòsit que va portar a l'antic Tribunal de Defensa de la Competència a iniciar un expedient sancionador als 3 operadors mòbils principals de l'estat espanyol (Telefónica, Vodafone i Orange) per existir indicis de pràctiques abusives prohibides en la Llei 15/2007 de Defensa de la Competència i en l'article 102 del Tractat de Funcionament de la UE en relació als missatges SMS i MMS.

I quin és era el problema? En què consistien aquestes pràctiques abusives? Tots els operadors poden oferir els seus serveis tant a usuaris finals (serveis minoristes) com a altres operadors (serveis majoristes). Els operadors mòbils virtuals són, precisament, els usuaris d'aquests serveis majoristes i, des de l'any 2000 fins al 2009 (període que ha estudiat la CNC), aquests serveis mai han estat regulats per la CMT (a diferència dels serveis de veu, per exemple) i davant l'absència de control, els 3 operadors han imposat uns preus que estaven molt per sobre dels costos reals i uns marges raonables.

Per arribar a aquesta conclusió, la CNC ha revisat les xifres de despeses d'operacions que els operadors estan obligats a lliurar a la CMT i, a partir d'aquí, es va analitzar l'oferta de mercat dels 3 operadors (la que sofreixen els usuaris) i la que ofereixen als operadors mòbils virtuals (als quals, segons les conclusions de la CNC, aquesta pràctica els estava frenant la seva expansió al mercat). Cada operador, en ser amo de la seva xarxa, fixava uns preus per sobre dels costos d'explotació i marges raonables tant als usuaris i a tercers, aprofitant l'absència de regulació i la situació de control total del servei extrem a extrem dins de la seva xarxa.

La conclusió és, sens dubte, demoledora lloc que sanciona als 3 operadors per abusar de la seva posició de domini en la gestió i prestació de serveis sobre la seva xarxa (en aquest cas, els serveis de missatgeria mòbil) i els sanciona a pagar una multa de 46.490.000€ a Telefónica Mòbils de l'estat espanyol, 43.525.000€ a Vodafone i de 29.950.000€ a Orange. A més, la CNC obre la porta perquè la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions tanqui el buit legal existent i reguli també aquest tipus de serveis, garantint unes condicions de mercat molt més competitives que permetin oferir serveis amb preus molt més raonables als usuaris i a tercers, és a dir, als Operadors Mòbils Virtuals.

L'entrada CNC imposa sanció a Telefónica, Vodafone i Orange per pràctiques abusives amb els SMS apareix primer en ALT1040.
Font

Trackback(0)
Comentaris (0)Add Comment

Escriu un comentari


Escriu els caràcters de la imatge


busy
 

Com funciona WikiNotícia?

WikiNoticia es un sistema combinat d'algorismes i persones, que adapta notícies d'altres idiomes al català / valencià, de manera iterativa. Això vol dir que algunes de les notícies poden contenir expressions o paraules incorrectes. Per això els nostres administradors i usuaris (alhora lectors) editen contínuament les notícies per corregir aquestes errades. D'aquesta manera i en molt poc temps, obtenim articles d'alta qualitat.

Només cal que et registris, entrar el nom d'usuari i contrasenya, i ja seràs capaç d'ajudar-nos a crear una gran font d'informació en català! Pots veure ací les preguntes més freqüents sobre com editar notícies.

Registra't i ajuda'ns a millorar